Beeld en taal

En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de filmpjes die bij haar muziek horen. Zelf zie ik natuurlijk graag opnames van concerten (en daar zijn er aardig wat van te vinden), maar ik ben dan ook een hardcore fan. Maar als je op Youtube iets van haar tegenkomt waar 'official video' bij staat, kijk dan: het is altijd de moeite waard. Ze hebben altijd wel iets mythisch, iets van een droom. Dat past wat mij betreft in ieder geval erg goed bij een IJslands opdondertje dat je met haar stem van je stoel kan blazen. 

In het onderstaande filmpje krijgt het dan ook nog iets hilarisch. Triumph of a heart (Medulla).

Not hot

Björk is natuurlijk al lang niet meer 'hot'. Dat was ze, denk ik, alleen in de tijd van Human Behaviour en Venus as a Boy (later nog: It's oh so Quiet). 

Zo staat ze (volgens mij) dit jaar, 2014,  zelfs niet in de top 2000, een gegeven dat je natuurlijk ook als erkenning kunt zien. Ik bedoel, zelfs `Tom Waits staat er maar een keer in.

'Je houdt van wat meer experimentele muziek,' zei iemand tegen me toen ik wat namen opwierp als antwoord op de vraag naar mijn muzikale favorieten. Het zal best. Maar het klopt niet.

Ik hou van muziek.

Ik hou van Björk.