Cab Calloway

Op de pagina's over  St. James Infirmary en Helen Kane  komt hij al redelijk prominent naar voren: Cab Calloway. De Hi De Ho Man. Op 25 december 1907 geboren als Cabell Calloway III. Zoals zijn ‘nummer’ al doet vermoeden komt hij uit een welgesteld gezin. Zijn vader (Cabell Calloway II) was advocaat, zijn moeder lerares. Op de Wikipedia-pagina’s en de andere sites die ik heb geraadpleegd, vond ik vrij weinig persoonlijke geschiedenis. Dat zegt natuurlijk niets. Niet ieders leven staat tot in de meest intieme details op het internet, gelukkig.  

Nou ja, ik kijk nu (9 juni 2014) nog eens even rond en vind een site die aan hem gewijd is, nou nee, aan een band die naar hem genoemd is. Die heb ik de vorige keer blijkbaar gemist. Maar eigenlijk is de site ook meer gewijd aan zijn kleinzoon die intussen de leider is van The Cab Calloway Orchestra en zo een ongetwijfeld welbelegde boterham verdient. Uit de stamboom die op die site te vinden is, blijkt dat Cab drie keer getrouwd is geweest, dus zo rustig is het allemaal ook weer niet geweest.

Maar het gegeven past wel bij het beeld dat alle beelden en klanken, die ik intussen heb genuttigd, opriepen waarin Cab Calloway een rol speelde. Cab was een opgeruimde jongeman - later een opgeruimde oude man - die niet mocht klagen over gebrek aan succes en populariteit.   Het enige probleem dat ik tegenkwam, was een lichte ontevredenheid van zijn ouders toen hij liet blijken de muziek in te willen. Ze hadden hem liever als advocaat gezien.  In zijn keuze voor de muziek volgde hij zijn oudere zus Blanche. Zij was een jazz-zangeres in Chicago en (waarschijnlijk) de eerste vrouwelijke leider van een jazzband: de Joy Boys. Via haar leerde Cab onder andere Louis Armstrong kennen die hem vertrouwd maakte met het scat-singing waarmee hij beroemd werd.

Dan, staat er in Wikipedia: he had taken over a brilliant but failing band called "The Missourians" in 1930. Zo eenvoudig is dat. Met die band valt hij in voor Duke Ellington. Als snel werd hij bekend 

Roddel en achterklap

In de stamboom op de Calloway-site komt zijn naam niet voor, maar Prince lijkt toch wel verdacht veel op Cab Calloway. Zeg nou zelf.

door de hele Verenigde Staten met nummers als 'Minnie the Moocher' (hier in de Blues Brothers-uitvoering met een al ietwat bedaagde Calloway.)

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over muziek die ook bij tekenfilms gebruikt werd (behalve bij Betty Boop heeft hij o.a. ook muziek gemaakt bij afleveringen van Popeye, uit dezelfde Fleischer-studio). Maar Calloway speelde ook zelf in films. Muziekfilms, uiteraard. Een van de bekendste is Stormy Weather (1943, Lena Horne zingt de titelsong). Hiernaast Cab Calloway in dezelfde film met het nummer Geechy Joe.  

'Een paar jaar later (1947) speelde hij zichzelf in de film Hi De Ho die integraal te vinden is op en te downloaden is van het net. De film is geen hoogtepunt, maar de versie van 'St. James Infirmary' die er in te vinden is, is de moeite waard. Door sommigen worden Cab Calloway en zijn scat gezien als voorlopers van rap en hip hop.  Dus het is niet vreemd een 'Minnie the Moocher' te vinden van Tupac ft. Ray Luv. Ray Luv zou, volgens een van de reacties onder het filmpje, een kleinzoon zijn van Cab Calloway. Maar dat heb ik niet meer nagezocht, want Cab Calloway is leuk, maar je moet het niet overdrijven.