Matty Groves

In het hoofdstuk over The House of the Rising Sun had ik het al even over een andere klassieker: Matty Groves. Ik kende het nummer, zij het niet overdreven goed, via Fairport Convention. Dat was een Engelse folkrockband die nu al meer dan veertig jaar bestaat, maar die zijn hoogtijdagen vierde tussen 1968 en 1971. Mijn toenmalige lief had het album Babbacombe Lee in huis en zette me zo op het spoor van meer folk. Van Fairport Convention heb ik nooit iets gekocht, maar de Incredible String Band (1966-1974 en 1999-2006) ging erin als zoete koek. En terecht, want vooral op het album Earthspan (1972) staan een aantal meesterwerkjes van deze psychedelic folk band .

Maar misschien komt mijn liefde voor dat album vooral voort uit het feit dat ik het album in mijn herinnering heb moeten bewaren en niet in de platenkast. Ik heb het namelijk weggegeven. Aan mijn broer, na zijn terugkeer van een jaar weggeweest waarin ons enige contact bestond uit ellenlange brieven die ik schreef op lange avonden, alleen en stoned op mijn kleine kamertje in het huis van mijn vader. Mijn broer stimuleerde dat schrijven door met een zekere regelmaat te melden dat hij die brieven voorlas aan zijn lotgenoten: een aantal dienstplichtige soldaten in Suriname dat weliswaar graag dat land bezocht, maar geen zin had daar dan ook de koloniaal uit te hangen. Waardoor ze dus vrij veel tijd in het cachot doorbrachten. Maar dat is een ander verhaal.

De Incredible String Band hoorde bij die periode, Fairport Convention ook. Voor veel anderen is Fairport Convention vooral een van de bands waarin Sandy Denny een hoofdrol speelde. De andere was Fotheringay, dat overigens maar een album uitbracht. Zonder iets aan haar talent af te willen doen, denk ik toch ook dat Sandy Denny een deel van haar cult-status te danken heeft aan haar vroege dood. Op haar 31e overleed ze na een val van een trap.

Verhaal

Als je op Youtube Matty Groves intikt, krijg je vooral veel Fairport Convention (en dus Sandy Denny), maar er bestaan talloze versies van deze Engelse Folk-traditional. En ontelbaar veel variaties op de titel en in de tekst. Niet gek, als je bedenkt dat het lied in ieder geval teruggaat tot de zeventiende en volgens sommigen zelfs tot de veertiende eeuw.


Het verhaal is dan ook even eenvoudig als klassiek. Een getrouwde adellijke dame ontmoet een jonge boerenknul. Ze doen het met elkaar, maar manlief betrapt hen in flagrante delicti. In een soort van duel wordt de jongeman (Matty Groves) gedood. De echtgenoot vraagt zijn vrouw van wie ze het meest houdt. Het antwoord is niet naar zijn zin en dus doodt hij ook haar. En ook de edelman komt aan zijn einde, door zelfmoord, in andere versies via de rechtbank.

Op Pixton.com kun je Matty Groves als stripverhaal lezen.

Soms wordt er nog iets over het grafarrangement gezegd. Matty en zijn geliefde worden in een graf gelegd, hij onder, zij boven (want van betere stand) een enkele keer wordt de bedrogen echtgenoot dan nog aan het voeteneind gedeponeerd.

Ballad

Matty Groves is een ballad, het vertelt een verhaal (dat op verschillende manieren uitgebreid wordt door de diverse vertolkers). Het bestaat dus uit talloos veel coupletten. Binnen die coupletten varieren de muziek en de zang dan soms maar zeer beperkt. Dat heb ik eigenlijk ook bij Sandy Denny's versie. Het wordt een beetje saai. Het verhaal is niet overdreven spectaculair, de muziek ook al niet, behalve dan in een eventueel tussen- of eindspel waarin de begeleidende band zich mag uitleven.

Dat het ook anders kan, laat Traffic zien in zijn onnavolgbare John Barleycorn must die.

Alela Diane

Mooie versies van Matty Groves die ik tot nu toe ontdekt heb, zijn vooral die van Alela Diane en die van Moriarty.  Alela Diane kende ik vooral via een ontzettend mooi nummer dat D. me aan de hand deed: The Rifle.

Moriarty

Moriarty kende ik op de een of andere manier van naam (ook als band), maar hun muziek leerde ik nu pas kennen. Behalve een mooie Matty Groves heb ik nu ook nog een prachtversie van St. James' Infirmary erbij. Kijk verder op Youtube vooral ook naar de akoestische versies van verschillende nummers.