Nina Simone - Don't let me be Misunderstood

Op veel van de pagina's van deze site wordt haar naam genoemd, vaak staat er een Youtube-clipje bij. Want met veel van de muziek die hier besproken wordt, heeft Nina Simone ook iets gedaan. En als Nina Simone een nummer op haar repertoire nam, dan deed ze er iets goeds mee. Niet zelden vind ik haar versie van een nummer beter dan die van de 'originele' artiest. (Waarbij 'originele artiest' meestal betekent: de artiest via wie ik de song heb leren kennen.) Deze pagina gaat over Nina Simone zelf en over een nummer dat speciaal voor haar geschreven is, en dat later door andere artiesten is gecoverd, Een van die covers is van Eric Burdon & The Animals van wie ik het lied kende. Als je elders op deze site kijkt naar nummers van Burdon c.s. zul je zien dat Nina Simone in veel gevallen het nummer ook uitvoerde. Niet vreemd dus dat ik een zwak voor Simone ontwikkelde.

Nina Simone

Nina Simone werd geboren als Eunice Kathleen Waymon op 21 Februari 1933, waarmee ze precies drie dagen ouder was dan mijn moeder. Ze stierf op 21 April 2003. Haar carriere begon in 1954 (mijn geboortejaar) met optredens in de Midtown Bar & Grill in Atlantic City. Voor die gelegenheid veranderde ze haar naam in Nina Simone. Nina omdat een vroeger vriendje haar zo altijd noemde (Nina = meisje in het Spaans), Simone naar Simone Signoret die ze had gezien in de film Casque d'Or. In 1958 nam ze Gershwins I Loves You, Porgy op, haar eerste en enige hit in de Verenigde Staten. Nou was ze natuurlijk nooit een echte hit-machine. daarvoor was haar stijl te ondefinieerbaar waarschijnlijk. Ze wordt over het algemeen ingedeeld bij de jazz, maar gospel, blues, folk, pop en klassiek waren haar ook niet vreemd. In de VS zal het feit dat ze zich bij de Civil Rights Movement aansloot en altijd erg uitgesproken was over racisme en discriminatie haar zeker in haar beginjaren niet erg geholpen hebben.

In 1970 reisde ze naar Barbados. Bij haar terugkomst bleek dat er een arrestatiebevel klaarlag. Ze had als protest tegen de Viƫtnam-oorlog haar belasting een paar jaar niet betaald. Dus ging ze maar weer terug naar Barbados, waar ze een relatie kreeg met de premier van dat Caribische eiland. Op advies van haar goede vriendin Miriam Makeba vertrok ze vanuit Barbados naar Liberia in Afrika. IDaar woonde ze n die periode nam ze niets op, en haar geld raakte op. Dat noopte haar naar Europa te gaan, waar ze zich eerst in Zwitserland, daarna in Nederland (1988-1990, Nijmegen, waar een straat naar haar vernoemd is) en ten slotte in Frankrijk vestigde. Haar grootste hit in Nederland was overigens Ain't got no - I've got Live.

Andere Simone -Burdon nummers

House of the Rising Sun

To Love Somebody


Ze was geen echt gemakkelijk mens. Zo schoot ze ooit met een luchtdrukpistool op een buurjongen die te veel herrie maakte en haar uit haar concentratie haalde. In 1980 werd ze als manisch-depressief gediagnosticeerd. Je ziet het ook, als je naar opnames kijkt op Youtube. Een zeker ongemak in haar contact met het publiek en zelfs met haar muzikanten. Ze weet dat ze af en toe contact moet zoeken, maar ze doet dat niet echt van harte.

Maar als ze in haar muziek zit, is ze onverslaanbaar. Een heel mooi voorbeeld daarvan is Four Women, een lied dat ze zelf schreef. Het beschrijft vier stereotypen van zwarte vrouwen in de VS. Hetgeen haar dan weer het verwijt racistisch te zijn opleverde. Zucht. Wat mij betreft is het een van haar mooiste nummers tussen allerlei andere juwelen.

Tot slot nog dit: een (heel) aantal jaren geleden werd My Baby Just Cares for Me in Nederland en elders een grote hit, mede dank zij het fabuleuze clipje over een verliefde kater dat erbij hoorde.

Lees hier verder over 

Don't let me be Misunderstood

Op Netflix vind je de mooie docu: What Happened, Miss Simone/